Raamatukava

“Nõukogude aja toit” teisipäeval, 7. aprillil kell 22.50 ETV2s

In raamatukava on 04/04/2020 at 11:50

Tõukudes XIX sajandi filosoofi Ludwig Feuerbachi sententsist “Inimene on see, mida ta sööb”, loodab režissöör Boriss Karadžev selle kulinaarse filmirännakuga aidata välismaalastel paremini mõista nõukogude ja postsovetlike inimeste mentaliteeti ning motiive. Nõukogude aja toit on sotsiokultuurne fenomen, kunagise impeeriumi kunagisi kodanikke tänini siduv ühisosa.

Pole ehk päris tavapärane film meie blogis tutvustamiseks, kuid samas on toit lahutamatu osa meie kõigi elust ja toidule pühendatud kirjandust on ilmunud palju.

Kui nõukogude ajal sõid inimesed piltlikult öeldes selleks, et kõht täis saada, siis meie tänapäevases ühiskonnas on toit omandanud hoopis uusi tähendusi ja toidukultuur on lahutamatu osa kultuurist.

Mõeldes nõukogude aja toidule, meenuvad legendaarsed Salme Masso kokaraamatud, mis olid kohustuslikud iga kodus, rääkimata Lilian Kosenkraniuse juhitud saatest “Vaata kööki”.

Kuigi tänapäeval on meil võimalus toitu valmistada oluliselt rikkamast tooraine valikust kui tol ajal, tasub mõnikord kiigata ka vanadesse kokaraamatutesse, kust võib leida maitsvaid ja ilmselgelt nostalgilisi retsepte. Näiteks minu lapsepõlve lemmik oli Salme Masso “Laste kokaraamat”. Meist paljude kodudes leidis kindlasti tihedat kasutust Ida Savi “Saiad, pirukad, koogid”, kus on muuhulgas maailma parimate vahvlite retsept. Ideaalselt filmi juurde sobiv raamatusoovitus kaasajast on Olga ja Pavel Sjutkini “Nõukogude kokakunst : retsepte ja tõsilugusid nõukaaja köögist”, kus kõik retseptid on vürtsitatud ilmekate saamislugude ja omaaegsete fotode ja reklaamidega.

Lisalugemiseks sobib artikkel Õhtulehest, mis räägib kahtlemata nõukogude aja toiduga kaasas käinud ja tänapäeval taas üha populaarsust koguvast fenomenist — hoidiste valmistamisest. Siinkohal ei hakkama ma küll ühtegi hoidiste raamatut eraldi välja tooma, kindel see, et ilmunud on neid palju.

Lõpetuseks ka laul just nimelt nõukogude ajast ja toiduvalmistamisest:

Anu Amor-Narits

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: