Raamatukava

Archive for 5. mai 2024|Daily archive page

“Porised prillid ehk mootorisport Karksi-Nuia moodi” neljapäeval, 9. mail kell 13.20 ETV-s

In raamatukava on 05/05/2024 at 20:02

Legendaarsed lood, erilised inimesed, säravaimad saavutused. Filmis on hulgaliselt ajaloolist foto- ja filmimaterjali.

Väikelinn Karksi-Nuia on olnud juba 60 aastat mootorispordi maailmakaardil! 1960ndatel Karksi-Nuias alustanud motoklubist on välja kasvanud mitu põlvkonda Eesti kõige särvamate saavutustega võidusõitjaid. Ohtrate ja eksklusiivsete, esimest korda laiema publikuni jõudvate arhiivikaadritega vürtsitatud filmis jutustavad oma uskumatute seikadega tippu jõudmise lugusid Euroopa, Eesti ja Nõukogude Liidu meistrid Jaanus Ligur, Jaak Sala, Mare Aade, Kalju Varik, Jüri Triisa, Margus Kukk jpt.

Tänaseks on nad teatepulga üle andnud uue põlvkonna võidusõitjatele, kes ka filmis omadest saavutustest ja suurest kirest räägivad, nt maailma- ja Euroopa meister Mattias Siimann, 9-kordne Eesti meister Kert Varik, 6-kordne Eesti meister Janno Ligur jpt. 
      
Nagu filmist näha, on oma suure võimaluse ootel juba ka need kohalikud väiksed poisid, kes praegu veel mänguautosid roolivad.

Kuidas mootorisport on ajas muutunud, järjepidevalt edasi arenenud ja pannud põlvkondade kaupa mehi oma elu sellele pühendama, seda kohe näetegi!


Filmi „Porised prillid ehk Mootorisport Karksi-Nuia moodi“ tegijad Andres Arro ja Tarvo Mölder on teinud koos ka filmi „Raudmees – Andres Krestinov“ ning Tarvo Mölder on filmi „Ott Tänak – The Movie“ režissöör.

Intervjuud Vikeraadios. Esinevad Andres Arro, Kert Varik.

Filmi saab vaadata ka Jupiteris.

Leidsin Internetis ringi tuulates huvitava fakti. 2006 aastal ilmus eesti keeles  võidusõiduõpik “Kuidas võita võidusõit?” See on klassikalisest võidusõidu teooriast. Õpetakse õigeid auto juhtimise võtteid, sisaldab praktilisi nõuandeid autosportlase psühholoogiast. Raamatu autoriks, omaaegne NSVLi meister autovõidusõidus, ajakirjanik Mihhail Georgevitš Gorbatšov. Sünniaasta 1955.
Mitte kuulus Nõukogude Liidu viimane peasekretär Mihhail Sergejevitš Gorbatšov (1931-2022).

Meie raamatukogust saab veel laenutada :

  1. Kaire-Külli Vaatmann “Andres Krestinov : täie rauaga
  2. Virve Kiisa, Endel Kiisa “Elu kurvilistel radadel
  3. Kalle Allik “Veoautokross läbi aegade”
  4. Jon Richards ja Alex Pang “Fantastiline pildiraamat suurtest kiirustest
  5. Edgar Remmel “Mootorisport : minevikust tänapäevani

Sirje Suun