Raamatukava

Archive for 16. mai 2024|Daily archive page

“Garfield” kinodes

In raamatukava on 16/05/2024 at 17:42

Lasanjet armastava ning esmaspäevi vihkava kassi kuulsusrikas karjäär sai alguse 1976. aastal Indianas, kohaliku ajalehe Pendelton Times veergudel. Koomiksiriba kandis algselt pealkirja Jon ning meile tuttav kass nägi välja hoopis teistsugune kui see Garfield, kellega mina lapsepõlves esimest korda kokku puutusin. Pildi järgi poleks küll aru saanud, et kass on oranž ning kogu Garfieldi kuju oli nähtavasti veel alles tulemas. Aga muutused tulid, Garfield muutus garfieldlikumaks, koomiks liikus edasi üleriigiliste ning hiljem ka rahvusvaheliste väljaannete veergudele, ning peagi teadsid miljonid inimesed, et esmaspäevad on vihkamist väärt ning lasanje ühe korraliku kassi lemmikroog.

Ei jäänud kaugele ka Garfieldi kujunemine telestaariks ning esimesed sammud suurel ekraanil. Nüüd siis jõuab see laiskuse musternäide taaskord filmisõprade meelt lahutama. Pean tunnistama, et ise pole veel seda vaatama jõudnud, aga vähemalt see, et publiku ette astub kass, peaks filmile mõned lisapunktid kindlasti andma! Kassid lihtsalt muudavad ka kõige hullema asja automaatselt paremaks!

Nagu öeldud, on Garfield varem suurel ekraanil juba olnud, seekord teeb ta seda aga animaatorite käe alt läbikäinuna. Joonistatud kõutsile annab oma hääle Chris Pratt, tema kaasosalistena võib kuulda näiteks Samuel L. Jacksoni, Nicholas Houlti ja Hannah Waddinghami hääli. Üldiselt tundub, et tegu on parajalt lõbusa multikaga, mida naudivad nii väikesed kui ka täitsa suured lapsed! Pisematele on lugu piisavalt naljaks ja uudne, vanematele aga kindlasti ka mingil määral nostalgiline.

Ja kui tekib kange tahtmine näha kuulsat oranži kassi oma loomulikus keskkonnas, siis kõige lihtsam on heita pilk ajalehte Postimees, kus kuulus kõuts jätkuvalt esmaspäevi vihkab, lasanjet himustab ning koer Odiet kiusab. Seda siis muidugi lehe selles osas, kus elutsevad koomiksid :)

Ning kui tundub, et sooviks Garfieldi saada kontsentreeritumas koguses, siis mõned tema lood on isegi raamatuteks kokku pandud!

Irina Möldre