Raamatukava

Archive for 24. mai 2024|Daily archive page

„Suur käimlalahing“ pühapäeval, 26.mail kell 14.15 ja kordus kolmapäeval, 29. mail kell 02.40 ETV-s

In raamatukava on 24/05/2024 at 14:55

Tutvustus telekavas. Kõigest, mida me sööme ja joome, jäävad jäägid, mis peavad kehast väljuma. Inimene toodab aastas umbes 70 kg seedimisjääke, mille käitlemine on väljakutse nii tervishoiule kui ka loodushoiule. 2011. aastal kuulutas Microsofti kaasasutaja Bill Gates välja ülemaailmse programmi „Reinvent the Toilet Challenge“ , et luua uusi tehnoloogiaid ohutute ja taskukohaste sanitaarlahenduste tootmiseks piirkondades, kus puudub juurdepääsu traditsioonilistele kanalisatsioonisüsteemidele. Indias paigaldati aastatel 2013-2014 miljoneid välikäimlaid, mis on hädavajalikud haiguste leviku tõkestamiseks. Kuid inimese väljaheited on ka väärtuslik tooraine, mis ümbertöötatuna on tõhus väetis põllumajandusele. Teema, millest üldiselt eelistatakse vaikida, on tõusnud tähelepanu keskpunkti.

Järjest enam kõneldakse keskkonnakriisi ajastul jäätmete vähendamisest, taaskasutusest ja uute taastuvate energiaallikate kasutusele võtmisest. Üheks tabuteemaks on jäänud siiski inimeste seedimisjääkide ümbertöötlemine tõhusaks väetiseks. Erinevaid orgaanilisi väetiseid kasutatakse  küll siiski järjest enam. Kompostimine, vihmausside väljaheite ja loomasõnniku kasutamine on juba loodussõbralikus aiapidamises päris tavaline. Aru on ka saadud, et vajame järjest enam viljakat mulda, sest rahvastik maailmas aina kasvab, kahjuks aga soovides aina suuremat saagikust tihti kurnatakse põllud lihtsalt ära. Seega igasugused taskukohased keskkonnasõbralikult lahendused  erinevate jääkide ja kõrvalproduktide taaskasutamiseks on tänapäeval üliolulised.

Maailmas on käimas suur käimlalahing“, sest on vaja teha olulisi muudatusi selles delikaatses valdkonnas. Tuleb luua uusi alternatiivseid võimalusi, sest osades maailma piirkondades puudub endiselt inimestel   juurdepääs ohututele ja hügieenilistele tualettruumidele, mistõttu levivad seal ka erinevad nakkushaigused. Samas traditsiooniliste tsentraliseeritud reovee puhastusjaamade rajamine on kulukas ja ressurssimahukas ning võib samuti kurnata meie looduskeskkonda.

Maikuu on keskkonnakuu ning dokumentaalfilm „Suur käimlalahing“ (Belgia, Prantsusmaa, Šveits 2022) linastus esmakordselt teleekraanil juba keskkonnakuu raames eelmisel aastal. Ka käesoleval aastal oli keskkonnakuu dokfilmide valikus samale teemale pühendatud film „Püha peldik” (Saksamaa 2023), mida saab veel järele vaadata Jupiterist.                                                                                                                                                        

Olgu siinkohal ka ära toodud ka mõningad raamatud välikäimlatest ja seedimisprotsesside olulisusest.

Klaari Tamm