Raamatukava

Archive for 29. mai 2024|Daily archive page

„Verine John“ pühapäeval, 2. juunil ETV2-s kell 13:55

In raamatukava on 29/05/2024 at 17:10

Tutvustus telekavas. Filmi aluseks on Juhan Peegli samanimeline kirjanduslik paroodia kuulsa korsaaride pealiku, maailmamerede hirmu Verise Johni ehk Sarapiku Juhani röövlielust, tema õnnetähe langusest ja meeleheitlikust põgenemisest isamajja Saaremaal, kus ta röövlitöö igaveseks ära põlgab. Helilooja Veljo Tormis, kunstnikud Edgar Valter ja Henno Käo, operaator Arvo Nuut, režissöör on Elbert Tuganov ning stsenaristid Jüri Müür ja Elbert Tuganov.

1974. aastal valminud nukufilmi kohta on Eesti Kinematografistide Liidu juhatuse esimese sekretär Kaljo Kiisa kirjutanud oma ettekandes järgmist (1976.a Sirp ja Vasar, 30. apr, lk 3)

„Kuid kõige huvitavama tulemuseni jõudis Tuganov muidugi filmis „Verine John“, mille ta Juhan Peegli samanimelise kirjandusliku paroodia ainetel tegi 1974. aastal. Filmi üksikuid komponente hinnates tuleb esiplaanile tõsta tööd nukkudega. „Verine John“ on neid nukufilme, milles nuku suurepärane liikumine toob esile tegevuse välise dünaamika ja annab ühtlasi edasi nuku karakteri. Filmile on omased täpne, väljapeetud režiilahendus, vaimukas kujundus ja suurepärane muusika, mis väga osavalt toetab üldist dramaturgiat.”

Kaader filmist. Allikas: https://www.imdb.com/title/tt0452520/

Nukufilm põhineb Juhan Peegli samanimelisel lool, mille leiab kogumikust „Kolm tahedat lugemist“ , mille vanameister, kes käesoleval aastal oleks saanud 105-aastaseks, kirjutas pseudonüümi all Heinrich Dawid Rosenstrauch. Teos on muhe lugemine, mis Mikk Ranna arvates on „suurepäraselt stiilne paroodia 19nda sajandi keelest ja meelest“. Kui siiski pole soovi raamatut lugeda, siis on ka võimalus seda lugu “Verine John ehk Sarapiku Juhan” kuulata ka järjejutuna ERR arhiivist Aarne Üksküla esituses.

Lõpetuseks tasub kindlasti ära mainida lustlik filmimuusika, mille autoriks on Veljo Tormis.

Klaari Tamm