Raamatukava

„“Matrixi“ põlvkond“ Jupiteris

In raamatukava on 29/04/2024 at 12:00

Hetkel saab Jupiteri vahendusel vaadata prantslaste uut dokumentaalfilmi „“Matrixi“ põlvkond“, mis vaatleb Wachowskite filmi „Matrix“ mõju.

Dokumentaalfilm uurib „Matrixi“ fenomeni: esmalt neid kultuurinähtusi, mis Wachowski-duot mõjutasid ja seejärel omakorda „Matrixist“ lähtunud mõjutusi.

Dokfilmi treiler:

“Matrixi“ põlvkonna“ lavastas Benjamin Clavel. Stsenaariumi kirjutas ta koos Julien Abadie ja Jerome Dittmariga. Tegemist ei ole eriti originaalse looga, ega välja ei tooda ka midagi ekstra uut. Miks seda siiski vaadata, on see, et ta kenasti faktiliselt ja pildiliselt lingib erinevad mõjutajad ning annab sedasi ülevaate nähtuse olemusest. Wachowskid ise ei seletanud, mida „Matrix“ tähendab ja soovisid, et igaüks ise oma halle ajurakke liigutaks. Kui asjad aga niikaugele arenesid, et Trumpi-kampaania nende kontseptsiooni kaaperdas, pidid nad kommenteerima.

Ise noriks natuke pealkirjaski oleva põlvkonna-mõiste kasutamise üle siin filmis. See algab dokfilmi loojate enda põlvkonna samastamisega, ühel hetkel jõuab aga „Matrixi“ tegijate põlvkonna käsitlemiseni, mis ei ole sama, vaid paar aastakümmet varasem. Ehk siis kindlasti ei ole see nähtus üht põlvkonda puudutav, vaid ikka pigem teatavat ajastut ja nähtusi (mis siin dokis ka paljud välja tuuakse).

Juurde lugeda on palju, selles dokfilmiski on viiteid nii kirjandusele kui filmidele. Ise pakun välja järgmised, meie raamatukogustki saadaval raamatud: Lewis Carrolli „Alice Imedemaal“, Philip K. Dicki „Blade Runner: kas androidid unistavad elektrilammastest?“, William Gibsoni „Neuromant“ ja Edward Snowdeni „Igavesed andmed“.

Vaadake, lugege ja hoidke oma hallid ajurakud töös!

Mai Põldaas

Lisa kommentaar